Nog maar 6.5 week....
26 juni
GoedemorgenJ! Zojuist ben ik gewekt door een e-nor-me regenbui terwijl ik veilig in een stevige kamer in Bolga sliep....dit keer geen angst dat ik uit mn bed geregend word dus;)! Want echt hoor, afgelopen woensdag was dit dus wel het geval. Rond 1 uur s nachts begon het opeens enorm hard te waaien en te regenen. Nu doet het dit wel vaker, dus had ik niet door hoe serieus het dit keer was, maar toen ik mn zaklamp er even bijpakte zag ik dat mn hele vloer onder water stond. Nu doen ze hier niet aan kasten, dus jah, je voelt hem al wel aankomen....al mn kleren en boeken lagen ook in een plasje water. Toen heb ik maar wel even tegen mn vader gezegt dat ie moest zorgen dat het dak de volgende dag echt gemaakt werd, en inderdaad, toen ik die dat uit school kwam...zat er een jongetje op t dak de spijkers er opnieuw in te slaan. Goed...ik weet dus niet hoe het er nu voor staat met mn kamer...maar ik hoop dat t allemaal nog droog is als ik morgen terug kom;)! Verder was er van een huis hier 50 m vandaan het dak helemaal afgewaaid...Dit heeft natuurlijk niet een errug postieve invloed op mn veiligheidsgevoel hier, maar volgens mn vader zit ons dak er al 13 jaar op...en had hij nog nooit een storm als dit meegemaakt..dus nee, ik hoefde niet bang te zijn...Trouwens, van die overstroming rond Accra krijgen we hier niet zo veel mee hoor....en het was sowieso niet zo dat de hele stad en regio nu blank stonden maar enkel de huizen die aan de rivier stonden zijn weggespoeld. Kijk...als we in Nederland het exact het zelfde weer hadden gehad was er waarschijnlijk helemaal niets aan de hand geweest..hoogstens een kelder die onder gelopen was, maar de kwaliteit van de huizen is hier gewoon super slecht en het kan dus niets hebben. Dit is trouwens wel erg triest hoor...vooral in de omgeving van Accra, je hebt echt nog nooit zoveel rijke mensen bij elkaar gezien. Die auto's die daar rondrijden...die zie je in NL niet (of iig niet zoveel)...en dan 20 m verder zie je een gezinnetje in een hutje zonder elektriciteit...Laatst zat ik met Francis te praten over de houding van Europa naar Afrika, en hij vond dat we met zn allen best wel wat meer konden investeren in Afrika. Nu heb ik hier eigenlijk mn vraagtekens bij, want op deze manier wordt het de rijke regering, die echt, echt geld als water heeft en in de mooiste huizen woont die je ooit gezien hebt, wel heel erg makkelijk gemaakt. Ook op kleinere schaal zie je dit trouwens hoor. In mn familie bijvoorbeeld; mijn gezin heeft dus geen elektriciteit, en verder zitten ze eigenlijk altijd wel een beetje over het hebben van weinig geld te klagen...vooral mn vader is hier erg goed in, maar aangezien de WC (waar ik 4 maanden geleden geld voor gegeven heb) nu al 2 maanden voor de helft klaar en onbruikbaar staat te zijn) heb ik besloten geen geld meer te geven....Nu snap ik het dus sowieso niet zo goed, want ik dacht dat de familie hier alles met elkaar deelde en zo zorgde dat iedereen genoeg had om normaal rond te komen. Niet dus..want één van mn broers kwam laatst met een laptop thuis, een seniorvader van mn vader rijdt in n dikke auto en weer een ander heeft in Nederland gestudeerd....Maargoed...dit zoeken ze ook maar lekker onderling uit...
Afgelopen week op school was trouwens weer een beetje karig. De eerste dagen werd het gewone rooster gevolgd, maar donderdag en vrijdag besloot de headmaster dat de kinderen maar moesten helpen met plantjes zaaien...Jahoor, wéér geen lessen. De examens staan al weer bijna voor de deur, het niveau is zó laag en dan toch worden er twee dagen gemist. De oudste kinderen liepen hier ook al over te klagen, echt naar om te zien hoe graag ze wel willen...maar op deze manier dus gewoon niet verder komen. T is nu zelfs al zo dat een jongen uit de JHS 3 sciensce lessen geeft aan de preJHS. Super goed initiatief natuurlijk, maar dat horen de leraren gewoon te doen.
Nou...t begint weer een beetje een negatief geheel te worden, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is en ik ook echt super leuke dingen meemaakJ! Ha, vorige week trouwens, toen ik ziek was geweest en weer in Tongo aan kwam, liepen daar 2 guineafowls op me te wachtenJ! Dit zijn een soort kippen, maar dan lekkerder;)! Een jongen hier uit Tongo, had ze gebracht toen hij hoorde dat ik niet lekker was. Super lief toch! Verder nog een ananas, mango's, sinaasappels en bananen waar we een heerlijke fruitsalade van gemaakt hebben! De guineafowls werden geslacht en leverden vlees voor een halve week..dus mn familie was ook weer blij;)! En verder heb ik ondertussen mn visa voor de laatste keer verlengt...wat trouwens bizar makkelijk ging dit keer. Binnen 3 uur kon ik m namelijk al weer ophalen, zonder extra te betalen!! De wonderen zijn de wereld nog niet uit...
En dan..over 4 week zit het er hier in Bolga echt op! Ongeloofelijk..wat is de tijd snel gegaan zeg. Het voelt wel echt een beetje dubbel; aan de ene kant wil ik weer zo graag naar Nederland, iedereen weer zienJ en gewoon genieten van het leven daar, maar het idee dat ik de mensen hier misschien nooit meer zie, al die leuke kinderen moet gaan missen en gewoon de manier van leven niet mee kan nemen naar Nederland maakt me ook niet heel erg gelukkig. Ghana is dan toch 6 maanden mn ‘thuis' geweest en ik ga het toch wel echt, echt heel erg missen. Ik wil dan ook zeker nog een keer terug komen....niet weer voor zo lang (of ik moet al mn eigen appartementje in Accra kunnen vinden;)), maar een vakantie en iedereen weer even weerzien moet er toch wel inzittenJ! We zullen wel zien!!!
In ieder geval, ik ga even mn ananas en mango aansnijden. Beste ontbijt ever;)! Ik hoop dat het met jullie ook allemaal goed gaat, de vakantie is zeker ondertussen begonnen?! Las op nu.nl dat er ‘tropische' temperaturen aan staan te komen...dus veel plezier in de parken, zwembad en op strandJ!
Fijn weekend nog!!
Liefs mariska
Hee lieve Maris,
inderdaad, wat vliegt de tijd! Over anderhalve maand kun je gewoon al met een roseetje in de hand op een terras in Utrecht zitten.. Weird.
Geniet van je tijd daar en tot over een paar weken!
Maret
Hey Maris.
Ghana gewonnen!!JOEHOE. Prachtige spannende wedstrijd. Ook wat al die regen. Zijn de vliegen en muggen nu hellemaal niet meer te ontvluchten? Hoop dat je buik de laatste twee maanden normaal doet. Mijne is nog niet hellemaal goed hier or. Ëén dagje in het ziekenhuis voor gelegen, maar gaat nu goed. Je vermaak je gelukkig nog prima, ik mis het wel daar, denk veel aan hoe het met je is. Vooral toen ik een fricandel speciaal aan het eten was hahahah nee or pest je. Ik ga je zeker blijven volgen.
XXX hug Dee
Hej Issie!
Fijn om weer een verhaal van je te lezen. Fijn om ook te lezen dat je terug kijkt op een periode waarin Ghana je thuis is geweest:) En dat je het er wel zo leuk vindt dat je er naar terug wilt! Maar ik kijk zo langzamerhand uit naar een rosé samen met jou en de anderen op het terras in het park of waar dan ook:) En als je nog een keer terug gaat naar Ghana, ik wil wel met je mee:)
Liefs!