Mariskavanderheide.reismee.nl

Een goed begin:)!

Lieve allemaal,

Even heel snel een berichtje vanuit Ghana! Maandag ochtens zijn we geland op Accra (helaas zonder koffers, maar die konden we gisteren gelukkig ophalen) en werden we opgehaald door Francis. Hij is de man achter het hele intiatief; het opzetten van Audiologisch Centrum in het noorden van Ghana, zodat alle kinderen daar getest kunnen worden en eventueel gehoor-apparatuur kunnen krijgen aangemeten. Op dit moment is hij docent aan de Dovenschool waar Nancy en ik allebei vrijwilligerswerk gedaan hebben en het was dan ook erg fijn om hem terug te zien zo'n lange tijd.

Die middag zijn we naar plaatsje vlakbij Winneba gegaan, waar o.a de Faculteit Special Needs en Audiology zit. Francis heeft hier zelf ook gestudeerd en het was dan ook niet zo lastig om een afspraak te maken met een aantal docenten die hier lesgeven. We hebben een heel fijn gesprek gehad, waarin al snel bleek dat de plannen die we hebben iets is wat ze, vooral in het noorden, goed kunnen gebruiken. We hebben een rondleiding gekregen, waar we zo'n 15 kapotte audiometers tegen kwamen uit het jaar 1960. Geen wonder dat die dingen niet meer werkten dus. Wel hebben we een hele mooie andere optie mogen bewonderen, nl een digitale audiometer waarvan een bedrijf in Duitsland op dit moment de Copy-rights in handen heeft...dus zodra we weer in Nederland zijn weten we wat ons te doen staat:)!

Hierna zijn we weer terug gegaan naar Accra, waar we een gesprek hebben gehad bij het Audiologisch Centrum dat in handen van de regering is en bij een particuliere Taal-en-gehoor-centrum. Dat eerste centrum, wat gesubsidieerd moet worden door de overheid, stelt helaas niet zo veel voor. Alles was kapot en op moment konden ze dus ook helemaal geen kinderen testen. Ze vroegen dan ook wat wij voor hen konden betekenen...wat natuurlijk niet zo veel was in dit stadium. Hierna zijn we naar het particuliere centrum gereden, wat er helemaal fantastisch uit zag..en al snel bleek ook waarom: mensen moesten de service ze hier kregen, zelf betalen...waardoor alleen maar het rijkere gedeelte van de bevolking hier naar toe komt.

Vandaag hebben we nog een afspraak met een KNO-arts in Kumasi, waar we op dit moment zijn. Al met al veel gereisd, gehoord en gezien de afgelopen dagen..en het lijkt er op dat dit de komende tijd nog fijn door gaat.

Helaas moet ik er nu vandoor...De volgende keer wordt het vast iets uitgebreider...maar voor nu wil ik uiteraard nog wel even zeggen dat het fantastisch is om terug te zijn in Ghana! De geur, het weer, de mensen, de kleuren...alles:)!

Ik hoop dat het in Nederland ook allemaal goed gaat...heb helaas nog geen tijd gehad om het nieuws te bekijken;)!

Tot snel!!

Liefs Mariska

Nathalie

Lieverd! Wow, wat goed dat jullie al zoveel mensen hebben kunnen spreken! Succes meis & ook gewoon heel erg genieten van het mooie Afrika ;) Liefs xxx

Leo Bruggeman

Ha Mariska, leuk om te lezen dat alles naar wens is. Heel veel plezier en ik hou je verhalen bij. x

Valerie

Goed bezig Maris! Wat een onderneming! Succes met al het reizen en ontmoeten! Kusjes!

Marga

Hallo Mariska, Wat fijn dat je in al zo'n korte tijd zoveel bezoekjes, indrukken en dus inzicht kunt krijgen in wat er nodig is. Het is dus toch geen overbodige luxe om er heen te gaan en misschien draaien de molens toch iets sneller als...... ik hoop het voor jullie. Succes met je verdere onderzoeken.
Liefs van ons allemaal, groetjes Marga

Brigitta

Maris: goed bezig!!

Henny

Mrisje, fijn je even gesproken te hebben (ook al was je opeens weg) en wat hebben jullie al weer veel gedaan. Veel plezier in Tongo, het zal bijzonder zijn om de mensen daar terug te zien.
We zijn trots op je!!
Liefs, mama