Vakantie!!
13 april
Op moment zit ik hier met een klas vol kinderen die allemaal druk bezig zijn met hun examens te maken. Toch fijn dat ik blind kan typen, kan ik ze tegelijkertijd goed in de gaten houden;)! Vandaag is alweer de laatste dag! De kids hebben dan 3 weken vakantie, maar ik hoorde alweer dat er vaak 5 weken voorbij zijn voordat ze weer echt starten met de lessen. De plannen zijn ook een beetje gewijzigd...heb toch maar besloten dat ik aan het eind van mn tijd hier in Ghana niet meer alleen ga reizen na alles wat er gebeurd is maar dat ik nu mooi die 4 weken pak. Als ik papa dan op t vliegveld heb afgeleverd ga ik waarschijnlijk met Imke en Dewi de hele volta-region nog pakken. Heb er helemaal zin inJ!
Het weekend heb ik, alweer, in Bolga doorgebracht. In het compound naast ons huis was er een enorme funeral aan de gang, met muziek dat ook de hele nacht doorging. Nadat ik donderdag en vrijdag nacht echt geen minuut geslapen had vond ik het wel weer mooi geweest en ben ik lekker naar het huis van Mariam in Bolga gegaan, waar op dat moment nog meer vrijwililigers waren....weer helemaal gezellig dus. Zaterdag was ik eerst nog even naar de funeral geweest natuurlijk, want mn vader vertelde dat ze ‘war-dance' gingen doen. Echt hoor....heb nog nooit zoiets grappigs gezien. De mannen waren allemaal verkleed in prachtige koeienvellen met enorme horen op hun hoofd en een pijl en boog in hun hand. Ze gingen dan per compound langzaam sluipend en gillend naar de plaats waar de gedenkplaats van de overleden was. De vrouwen liepen er in rare kleren en met waaiers achteraan te gillen en toen we op de plaats aankwamen werden er nog paar bizare klanken uitgestoot, in de lucht geschoten met geweren en toen moesten we met zn allen pito gaan drinken. Echt te jammer dat ik geen camera had om dit alles vast te leggen!
Zondag zijn we weer naar ‘The house of Prayer' geweest. Vind t echt een hele leuke kerk, als is het wel super corrupt. Als je kijkt wat voor auto's daar voor de deur staan......Pap: je Renault is er niets bij;)! Ik kan dr echt niet zo goed tegen....het verschil tussen arm en rijk is zo groot...en dat dan juist de mensen in de kerk, de pastors is de mooiste, duurste auto's rondrijden terwijl er zoveel mensen zijn die gewoon geen eten hebben is echt onbegrijpelijk. Over corruptie gesproken: ik dacht dat we onze portie wel gehad hadden met die stomme politie maar toen Marieke vorige week haar verklaring op wou halen moest ze weer 20 cedi betalen. Knettergek zijn ze hier.....Van de week ga ik erheen, en zal ik ook zeggen dat ik geen cent betaal...en wanneer ze me die verklaring niet willen geven ik wel naar de Nederlandse ambassade in Accra ga om te vertellen wat voor belachelijke dingen er daar in Tamale gebeuren. Verder hebben we iemand ontmoet die behoorlijk wat connecties met al die hoge functionarissen heeft en hij had ons al beloofd een paar telefoontjes te plegen mochten ze weer niet meewerken....T komt vast wel goed;)!
Gisteren had ik trouwens mijn eerste moment dat ik echt dacht dat ik helemaal niet terug wou naar Nederland. S morgens was ik al vanuit Bolga met één van de leraren meegegaan op de motor naar Tongo. Dat is ongeveer een halfuur en echt....de motor-momenten zijn de mooisten hier in GhanaJ! Geen helm of dikke pak....met je haren in de wind rijdend door het prachtige bergen en de mooie rode zandwegen.... Echt..wat wil je nog meer! S middags kwam Francis (een andere leraar) weer even langs op mn compound om te vertellen dat hij echt fantastische muziek had die ik vast heel mooi zou vinden. Dus weer achter op de motor op weg naar school, waar de kinderen allemaal lekker aan het spelen waren...en toen hij me dan ook terugbracht en ik om me heen keek bedacht ik me inderdaad dat ik hier best zou willen blijven;)! Nou zegt dit niet zoveel hoor...want ik heb net zo vaak moment dat ik niet kan wachten om weer lekker naar huis te gaan en iedereen weer te zien!
Vandaag is dus de laatste dag in Tongo. Morgen ga ik naar Bolga waar mariam hoop ik mn haar gaat vlechten en dan donderdag gaan we richting Tamale. Daar blijven we dan een nachtje slapen en dan pakken we de lange busreis naar Accra. Daar blijven we dan twee nachten slapen en dan is het alweer tijd om mn vader op te halenJ! Heb er echt zoveel zin in! Het regenseizoen is trouwens al wel begonnen in t hele land (behalve hier in het Noorden natuurlijk) dus ik ben benieuwd hoe lang we over al die tripjes gaan doen met die modderwegen. We zullen zien;)!
15 april
Ondertussen zit ik in het internet cafe in Tamale, wat even weer voelt als een stukje westerse wereld in deze chaos. Want echt hoor...wat een gedoe hebben we vanmiddag weer gehad met t nare corrupte systeem hier. Ik was even naar het office gegaan om tegen de meet africa mensen te zeggen dat ik echt niet ga betalen voor die politie...maar dat vonden ze niet zo leuk.....De politie is hier nu eenmaal zo....en daar moet je maar aan mee doen...Naja..ik was er helemaal klaar mee en heb maar besloten dat het niet zo'n goed idee was om nu naar de politie te gaan omdat ik dan volgens mij niet zo aardig tegen die mensen zou zijn...en na alle verhalen van de organisatie hier dat je heus moet oppassen met de politie wist ik zeker dat ik maar even beter kon wachten......
Maar Liset en ik zijn dus nu lekker in Tamale en gaan morgen om 5.30 alweer met de bus naar Accra...Heerlijk! Nog maar een paar dagen en dan kan ik mn vader lekker ophalen! Zaterdag nog even naar het strand waarschijnlijk....als het niet regent natuurlijk, want in Accra is t regenseizoen al volop aan de gang! We zullen zien:)!
Nou....ws zitten er bij t volgende verslag weer foto's:)! Succes maar weer met alle dingen daar en bedacht voor al jullie reacties trouwens:) Echt super leuk......ook de mensen die kaartjes hebben gestuurd...echt heerlijk om gebeld te worden met het nieuws dat er post voor me ligt!
Tot snel weer!
Liefs maris
Ha Maris!
Wat fijn om weer wat van je te lezen. Top dat je ook echt hele fijne momenten hebt op de motor:) Teunis heeft trouwens ook zijn moterrijbewijs, dus in Nederland kunnen we het nog eens magertjes overdoen:) Je verhaal relativeerd het leven ook hier. Ik had net een totale ramp hier in huis: muizen overal! Zelfs mijn mappen met belangrijke papieren waren ondergepoept en geplast...dus ik helemaal balen. Gelukkig relativeerd jouw verhaal: jemig je zou maar in zo'n corrupt land leven! He meis, geniet ervan!
Liefs!
Val
geniet van je vacantie samen met je vader. dit zijn momenten om nooit meer te vergeten. en maak maar heel veel foto's kun je thuis nog helemaal na genieten.
gr Aly