Mariskavanderheide.reismee.nl

Welkom

Lieve familie, vrienden en andere mensen dit lezen,

Dit is dus de site waar ik de komende 7 maanden geregeld een verslag op zal gaan posten. Over 46 dagen hoop ik na een 6 uur durende vlucht in het warme Ghana aan te komen. Daar zal ik twee nachten in de hoofdstad verblijven om vanaf daar een 18 uur durende busrit naar het noorden te maken. Uiteindelijk hoop ik veilig in Tongo aan te komen waar Gbeogo school for the deaf zit en waar ook het gastgezin waar ik de dan komende 6 maanden zal verblijven woont. Het gezin woont in een compound met meerdere gezinnen en heeft bijv geen licht en water voorzieningen.....Back to the basics dus

Wink
!

Het is de bedoeling dat ik op de dovenschool in het dorp aan de slag ga. Wat en hoe precies moet ik daar gewoon gaan bekijken. Het is natuurljk altijd even aftasten op wat voor manier ze daar te werk gaan, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen!

Hoe en wat er daar allemaal gaat gebeuren hoop ik tegen die tijd bij te gaan houden op deze site. U kunt zichrechts op dit scherm (bij 'blijf op de hoogte') inschrijven om automatisch een mail te ontvangenwanneer ik een nieuw verslag er op heb gezet.

Mariska

annemiek

aahhh! ik ga lekker de allereerste reactie plaatsen op jouw log! Dat voelt speciaal!!
Ik deel je alvast mee dat ik het zeer lef vind van je om in je eentje zo'n reis te maken en ik vind het ook zeer mooi! Natuurlijk....gebarentaal en dove kindjes he?!

Kga je wel beetje missen hoor...
...maar nu nog niet.

x

Marleen

Haha, wat leuk! Wat zijn we ook heerlijk reislustig met zn allen!!! :-D Een goede tijd toegewenst!!! :-)

Anneleen!

Zus! Je weet 't al maar ik ben mega-trots op je! :D
Kan niet wachten om je verhalen vanuit Ghana (dan wel digitaal:S) mee te beleven!

Li

Moeder! Het is bijna zover... spannend avontuur! Ik ga je zeker volgen en we gaan schrijven! Nu nog even leuke dingen en als je terug komt onze leuke kring kadootje om heeeeeeeel veel bij te praten!
xxxxxx

Anne Jan

Hoi Masriska,

Volgens je profiel ben je al weer lang terug.... Of hebben we het over 2010?
Een ontzettend goede tijd daar in Ghana. Met plezier (en hopelijk veel herinneringen) gaan we je volgen.

AJ+M

Mijke

Lieve Mariska.

Al hebben we elkaar afgelopen zaterdag nog gezien en gesproken, toch wil ik je nog even weer een goede reis wensen en ik hoop dat je daar een goede tijd mag hebben.
Fijn dat je je wilt en mag inzetten voor snderen.
Ik zal veel aan je denken en voor je bidden dat je daar in goede gezondheid je ding mag doen.

Veel liefs Mijke,

Peter

in het vliegtuig:O

Oma Schuurman

Lieve Mariska,

Je mamma belde net, dat je over bent. Gelukkig, kunnen wij ook rustig slapen.
We hopen gauw op nieuwe berichten.

Groetjes en liefs, oma en opa.

Henny

Mariska is veilig aangekomen in Ghana. Ik heb haar net aan de telefoon gehad en ze lag lekker op het strand... Ze probeert zo snel mogelijk iets op de site te zetten maar weet niet wanneer ze in een internetcafe komt. Het is daar heel warm en ze vind het allemaal nog onwerkelijk. Morgen (donderdag) gaat ze met de bus richting het noorden. Dat is nog een hele reis en ze verwacht dat ze pas volgende week bij haar gastgezin aankomt.

Marisje, geniet lekker en doe voorzichtig. Heb iets minder vertrouwen in de mensen dan je normaal hebt, je weet wat Anneleen heeft gezegd: de eerste tijd mag je geen mens vertrouwen...

mama

Pieter

Hei meis

Ik hoorde en lees dat je veilig bent aangekomen, ik hoop dat je volgende stap ( reis) ook goed mag verlopen .

heel veel succes
denk aan je

kus Pieter

''tante'' Janneke

Goed om te horen dat je heelhuids bent aangekomen!
We zullen je volgen op je blog. Fijne tijd daar, en geniet van het zonnetje!

Papa

Hoi Mris,

Gelukkig ben je veilig over en lag je gisteren al op het strand in Accra.
Hier ligt inmiddels weer 15 centimeter sneeuw.
Meisje geniet van alles wat je daar ziet en meemaakt.
Wij denken dagelijks aan jou en bidden dat alles goed mag gaan. Tot April! Dan gaan we samen Ghana verkennen en in de zon liggen. Liefs Papa

Stefan

Hee Maris! Ik ging je site maar even zoeken want was heel benieuwd of je veilig over was(: Goed om te horen! Heel veel succes en plezier daar! Hopelijk valt de lange busreis een btje mee.

xx
PS. mijn tentamen ging niet zo goed maar denk ik wel gehaald... ik laat je het cijfer nog wel weten:)

Anneleen

Haha! Maris, inderdaad niemand vertrouwen de eerste 4 dagen :P

Ben blij te horen dat je veilig over bent in 'zwart-Italië' ;) ik heb de hele middag foto's uit Ghana bekeken, dan heb ik tenminste en beetje een beeld van waar je nu rondloopt!

Hierbij ook de groetjes aan de familie van der Heide; jullie zijn zo leuk ;)

Veel liefs!
Je zus!

Henny

Net een smsje van Mariska gekregen. Ze is na een busreis van 13 uur aangekomen in Tamale. Ze vind het afschuwelijk warm maar heel bijzonder, écht Afrika. We zijn heel blij weer wat gehoord te hebben en gelukkig gaat het allemaal goed.

Annemarthe

Hej Mariska,

Fijn om te horen dat je veilig bent aangekomen en je de eerste busreis al weer achter de rug hebt, maar volgens mij volgen er nog vele;)

En haha, dat jij mag zeggen: afschuwelijk warm;)

Liefde!

Annemarthe

Henny

Mariska zit nu in de stad Bolgatanga, zo'n 15 km van de plaats waar ze gaat wonen en werken. Ze blijft hier nog 2 nachten bij mensen van de organisatie Meat Afrika. Gisteren heeft ze haar hand bezeerd door een ventilator. Twee sneeën en een flinke zwelling. Ze zou proberen of ze vandaag nog naar een dokter kan omdat ze er zelf niet zeker van is of er misschien iets is gebroken. Heel vervelend dus. Als we meer weten zullen we het in het gastenboek zetten.

Nathalie

Lieve Maris!!

Ben zo benieuwd hoe je het daar nu hebt, heel fijn iig dat we hier goed op de hoogte worden gehouden:D Nog 2 nachtjes en je zit al bij je gastgezin, spannend...! Kan me voorstellen dat je diep onder de indruk bent, is ook zo'n groot verschil met Nederland.
Hoop dat je hand snel geneest, doe voorzichtig en ik hoop heel snel iets van je te horen!

Veel liefs en een dikke knuffel! Nathalie

Tante Harmie

Hallo Mariska,
een paar dagen geleden je website gekregen.
Nu blijven we op de hoogte van alles wat je daar gaat beleven.
Maar het begin is niet zo goed w.b. je hand.
Hopenlijk valt het allemaal nog mee.
Fijn dat je goed gereisd hebt. Dat heb je achter de rug.
Beterschap met je hand, sterkte met alles.
Groetjes van ons.

Henny

Gezellig een kwartier met Maris aan de telefoon zitten kletsen. Het gaat goed met haar hand, de wonden genezen goed en de zwelling neemt af. Ze gaat kijken of ze morgen een internetcafe kan vinden zodat ze zelf wat op haar site kan zetten. Hopelijk kan ze dan ook foto's plaatsen, we zijn erg benieuwd.

annet

hoi mariska wat vervelend met je hand hoop dat het gauw weer goed komt en veel plezier daar ik denk aan je gr annet

oma Schuurman

Lieve Mariska,
Wat een schrik, dat ongeluk met je hand, gelukkig zijn de laatste berichten goed. Wees voorzichtig, je ziet, er kan zo maar iets gebeuren. We bellen je gauw, even je stem horen.
Groetjes en liefs, opa en oma.

ida

hoi mariska.
wat fijn dat je goed ben aangekomen.
ik vind het heel fijn af en toe wat van je te horen ,dan mis ik je niet zo.
en kan ik je volgen wat je daar beleeft en doet haai je taaiiiiiiiiiiiiiiiiiiii dikke knuffel ida

familie Pruijssen

met zoveel reislustige jongeren hier in de kerk moeten we toch maar eens gaan lezen wat jullie zoal allemaal beleven. moedig hoor! zo alleen naar Ghana! We wensen je het allerbeste en zullen wel weer je belevenissen lezen! groeten van fam. Pruijssen!

Mijke.

He hoi.
Nou bijna al weer een week weg!
En wat heb je een pech.
Ik hoop dat je niet veel last hebt van je hand.
Doe voorzichtig daar... geniet, en ik denk veel aan je.
Hopelijk mogen we gauw iets van jou lezen en zien(foto's?)wat je allemaal al hebt gezien en gedaan.
Groetjes Mijke

ada zomer en ruben !

Hee Mariska
Ruben moest veel aan je denken de eerste dagen !
wanneer gaat Mariska weg ? En dinsdag zei hij , ze zit nu in het vliegtuig ! Hij is wel met je bezig ! een dikke kus van hem ! en van ons : Gods zegen over je werk !
Hartelijke groeten !

Peter, papa dus

Heb net Mariska aan de lijn gehad. Zij heeft vandaag de hele dag op school geweest. Het was een cultuurschok voor haar. 50 kinderen in de klas en een slapende leraar er voor. De kinderen zijn voortdurend in gevecht met elkaar. en ze krijgen van de leraar stokslagen als ze niet luisteren of doen wat hij zegt/wil. Het gaat goed met haar dit is ook duidelijk aan haar te horen. Wel loopt ze de hele dag te zweten en is ze al wel 5 kilo kwijt door vocht verlies. Het eten is anders als thuis en daardoor valt ze ook nog af.
Tijdens het bellen kwam haar jongste pleegbroertje binnen, volgens Mris een heel lief jongetje van 2 jaar. Hij wilde helaas niet met mij praten. ze hoopt zaterdag zelf wat op de site te kunnen zetten. Dit had ze gisteren willen doen maar helaas werkte het internet op dat moment even niet.

Henny

Het gaat goed met Mariska!! De wonden op haar hand genezen goed en ze kan haar hand weer helemaal bewegen.
Ze gaat elke dag naar het internaat, deze week nog gewoon meelopen en alles bekijken. Ze moet nog erg wennen aan de manier waarop de kinderen met elkaar omgaan en hoe de leerkracht met hen omgaat.
Om 20.00 uur 's avonds is het donker. Er is geen stroom dus iedereen gaat dan naar bed. Ze slaapt buiten omdat het zo verschrikkelijk warm is. Op een matje onder een klamboe.
Achter het huis is een muurtje waar ze zich 's morgens en 's avonds met een emmer water kan wassen. Ook is er een poepveldje, niet voor de honden maar voor de mensen...
Haar 'pleegbroertje' van 2 jaar is heel lief maar te vies om aan te pakken. Het kindje loopt rustig op z'n blote voetjes door het poepveldje. Hij loopt de hele dag in z'n blote kontje rond en krabt zich overal. Niet echt om te knuffelen dus. Ook daar moet Maris erg aan wennen, hygiene kennen ze daar niet.
Zaterdag gaat ze naar Bolgatanga en we hopen dat het internet dan wel werkt. We zijn erg benieuwd naar de foto's.

Opa en O MA VANDER HEIDE

Hoi Mariska fijn dat het tot nu toe volgens de planing gaat en wij hopen je ook verder via deze weg te volgen. We wensen je het allerbeste toe en Gods zegen op je werk daar .Hartelijke gr van Opa en Oma.

margriet en wicher westerbeek

Dag Mariska,

Wat een andere wereld joh! Lijkt me best een klus om je draai te vinden. We wensen je veel plezier, gezondheid en vooral Gods nabijheid en Zegen toe.

hrt.gr Wicher en Margriet Westerbeek

Henny

En weer had Mariska pech...
Vandaag is ze met de bus naar de stad Bolgatanga geweest. Ze had zo'n zin om haar site bij te werken maar er was weer een stroomstoring. Over een gebied van 200 km was de stroom uitgevallen. In Afrika is dat heel normaal en worden de mensen er niet anders van. Maar als je als echte nederlander gewend bent om dagelijks op internet te zitten dan is dit natuulijk wel balen.
Ze heeft verder wel genoten van haar dagje in de 'stad'. Ze had met haar nederlandse reisgenoten afgesproken en vond het fijn ze weer te zien en in haar eigen taal te kunnen praten. Ze hebben wat gegeten in een westers cafe en dat was na het Ghaneesse eten van de afgelopen tijd erg lekker. Mariska vind het eten daar nog niet echt lekker, vooral de avondmaaltijd niet. Dat bestaat uit een soort maispoeder wat met water is vermengd en dan is stukjes gebroken wordt. In elk geval goed voor de lijn dus...

Post voor Mariska kun je sturen naar:
Meet Africa
Mariska van der Heide
PO Box 252
Bolgatanga
Ghana

Henny

Nog even een aanvulling op mijn vorige bericht. Dit zijn de tarieven als je post wilt sturen:

0 - 20 g. EUR 0,95
20 - 50 g. EUR 1,90
50 - 100 g. EUR 2,85
100 - 250 g. EUR 5,70
250 - 500 g. EUR 10,45
500 - 2 kg EUR 19,95

André en Alice Dunnewind

Hoi Mariska,
Fijn om te lezen dat het goed met je gaat. Wat een geluk dat er naast internet ook nog een telefoon bestaat! Het lijkt me heel fijn om af en toe eens van je af te kunnen praten als je zoveel meemaakt. We wensen je een hele goede en fijne tijd!

Groetjes van de "Dunnewinds"

sista ingrid

hoi mariska,
ik dacht laat ik eens even kijken hoe het je vergaat.
Je bent er dus al en ook al in het gezin.
Geniet ervan en Reinier kan je gewoon knuffelen hoor, vind ie leuk:-)
liefs van je voorganger

Anneleen

Zussie! Ik ben trots op je. Dat je al 3 weken niets hebt kunnen posten betekent dat je in het ECHTE Afrika bent beland ;) Dat doet me goed :P

Komen mijn smsjes wel aan? Zo niet, weet dan dat ik aan je denk. Heel erg veel eigenlijk ;)

Koes vanuit de LB. Het leven is mooi.

Henny

Maris is vandaag weer naar de stad geweest, weer geen internet.... Ja, dit is inderdaad het echte Afrika. Het was al een vervelende reis in de bus. De bus zat vol, Maris zat bij de deur en de deur viel steeds open. Heel eng vond ze het. Gelukkig is het goed gegaan.
Maris is nog steeds erg onder de indruk van de toestand op het internaat. Het is moeilijk te accepteren dat de kinderen zoveel geslagen worden en elkaar slaan. Je verandert dat ook niet zomaar. En het is echt erg want er lopen dagelijks kinderen met bloedneusen en bloedlippen rond. De kinderen hebben wel in de gaten dat Mariska hier zoveel moeite mee heeft en er niet aan meedoet maar maken daar ook weer misbruik van.
Volgende week woensdag tot zondag gaat ze naar de stad Tamale. Er is dan een nationale feestdag met optochten. Alle vrijwilligers van Meet Afrika komen en ze lopen met elkaar in een optocht mee. Ze logeren met elkaar in een gasthuis met wc en douche, dat zal genieten worden. Maris heeft hier heel veel zin in, even met allemaal nederlands bij elkaar. En in die stad schijnt er goed internet te zijn, we wachten maar af.

Anneleen, ik ben vergeten te vragen of jouw sms-jes wel overkomen. Maar onze berichtjes komen vaak niet over. Ik mail je het nummer waar je Maris op kunt bellen.

Jannie ter Veer

wat leuk dat we je belevenissen zo kunnen volgen, al heel wat meegemaakt lees ik, het ga je goed daar in het verre ghana

Roelinka

Hoi Mariska,
Het zal wel even duren voordat je dit leest, maar gelukkig houdt je moeder ons op de hoogte!
Maar sjonge, wel heftig zeg wat je allemaal mee maakt!
Heel veel succes daar en we denken aan je!

mijke

Lieve mariska.

Nou je hebt wel pech he nog steeds geen internet.
Hopelijk gaat het nu niet lang meer duren.
Hoe is het met je hand? weer helemaal beter?
En...de warmte kun je er al een beetje aan wennen?
Volgens je moeder ben je nu ergens anders i.v.m. een nationale feestdag? nou jij beleefd wel heel veel.
Nou meid geniet er maar lekker van en ik hoop echt gauw iets van je te lezen/zien.

Ik denk veel aan je groetjes Mijke.

Annemiek

...als jij straks en keer internet hebt wordt dat zoooo genieten voor jou, als die heerlijke berichtjes op je site!!! en al die mensen die aan je denken!!

Ik ben ongeloofelijk benieuwd naar je situatie daar. Het klinkt bijzonder. Jij gaat heel wat mee maken!

Geniet van elke dag!
Hoe zijn de gebarende kindjes??

Knuffel

Henny

Mariska is nu in de stad Tamale. We hebben gisteravond even contact gehad maar de verbinding was slecht en we konden haar moeilijk verstaan.
Het gasthuis met douche en wc is een hutje met rieten dak geworden, zonder douche en wc.... Tja, dit is Ghana. Ze geniet er van om met Nederlanders bij elkaar te zijn.
Maris kan waarschijnlijk morgen op internet, we zijn zo benieuwd naar de foto's. Maris vooral foto's met je "nieuwe kapsel" plaatsen, ik ben benieuwd of we je nog herkennen.

Mama

Papa

Hoi Mris,

Een mooi verhaal en een duidelijke beschrijving van hoe het er daar aan toegaat.
Begin er steeds meer zin in te krijgen om over 6 weken naar je toe tegaan en het land te bekijken/beleven.
De reis is geregeld. We laten ons rijden door een chauffeur, wat goedkoper is als zelf een auto huren, een raar land wat dat betreft.
Nog even volhouden en dan ben ik bij je.

gr Papa

oma Schuurman

Lieve Mariska,

Je moeder hield ons prima op de hoogte, maar we zijn blij, eindelijk je eigen verhaal te lezen, met prachtige foto's. Lijkt me niet gemakkelijk in die hitte, hier sneeuwt het weer, wat wij niet meer leuk vinden.
Heel veel sterkte, we denken veel aan je en kijken uit naar nieuwe berichten en foto's.

Groetjes en liefs, opa en oma Schuurman.

Pieter

Hei mrisje :D

Dat is een mooi verhaal . Doet me erg goed om te lezen dat het allemaal goed gaat met jou daar.
Tof dat je ook erg onder de indruk bent van hoe het daar allemaal aan toe gaat.
Ben trots op je.
Gelukkig is er internet :D kunnen we tenminste een beetje kijken hoe het gaat.
Ben benieuwd naar meer verhalen.
Het ga je goed , en zet m op.
denk aan je
kusje

owja : Je haar is erg gaaf zo :D

Jaap

Hallo Mariska, tjonge jonge, wat een wereld. Wat geweldig dat jij het daar zo naar je zin hebt. Blijf vooral genieten. Veel succes met al je werk daar. Groetjes, Jaap en Willemien.

Henny

Maris wat weer een prachtig verslag. Wat beleef je daar veel en wat is het een andere wereld. Heerlijk dat je weer foto's hebt geplaatst, zo kunnen we ook zien hoe je het daar hebt.
Nu maar hopen dat de komende tijd ook het internet in Bolgatanga goed werkt...

Ik bel je vanavond!!

xxx mama

Oma Schuurman

Lieve Mariska,

nog even een laatste reactie, voor je terug bent.

Fijn, om je verhaal te lezen, zo te horen ben je weer aardig opgeknapt. We kijken uit naar zaterdag.
Pas goed op jezelf, de laatste dagen, dat je in Ghana bent.
We wensen je een goede reis en aankomst op Schiphol en dan naar Hardenberg!

Tot zaterdag, liefs van opa en oma.
Tot zaterdag