Dear God, I like yam.
10 juni
Zo..ondertussen zit ik alweer een paar dagen in Tongo..de lessen zijn weer begonnen en dat bevalt me meer dan goedJ! Wel weer even wennen met de gebarentaal..hij is toch wel heel erg anders hoor. Merk dat ik aan alle kanten de Nederlandse en Amerikaanse door elkaar heen gebruik..niet heel praktisch met oog op mn laatste stage volgend jaar..
Maar maandag ben ik dus weer van Tamale naar Bolga gegaan. Was harstikke gezellig want ik zat naast één van mn dove leerlingen in de Trotro. Aan de andere kant van me zat een jongen uit Accra met wie k een mooi gesprek over de islam en het christendom heb gehad. Zelf is hij Moslim maar leest net zoveel uit de Bijbel als uit de Quaran. Heerlijk dat het hier allemaal zo goed met elkaar samen kan gaan en je elkaar niet gelijk de hersenen in hoeft te slaan wanneer je er achter komt dat de ander toch een net iets andere levensovertuiging heeft dan jij. De natuur veranderd hier trouwens echt super snel. Had niet verwacht dat ik het ooit nog zou zeggen, maar Tongo is gewoon prachtig. De bruine, droge, dorre vlaktes hebben plaatsgemaakt voor prachtige grasvelden met het groenste gras wat je ooit gezien heb. Bedenk hier even een strakblauwe (en dan niet grauwblauw maar echt blauw-blauw) lucht bij en oranje, bruine zandwegen. Ik dacht altijd dat ik niet zo'n natuurpersoon was, maar ik dank dat ik dat maar moet herzien want ik geniet elke dag. En dan de sterren...eergister avond was het zo verschrikkelijk helder....echt een prachtige hemel incl vallende sterren. Toen ik om 3 uur snachts even naar de wc moest...en ik omhoog keek zag ik de melkweg precies lopen...Verder was het helemaal stil (hoe is het mogelijk) en stond er een zacht briesje...En jah..toen voelde ik me alweer gelukkigJ! Probeer er maar heel erg hard van te genieten want over precies 8 weken is dit alles voorbij. Ongeloofelijk eigenlijk hoe snel de tijd gaat...(maar dat heb ik volgens mij al eerder gezegt;))
Met het regenseizoen zijn de vliegen helaas ook gekomen...qua muskieten valt het gelukkig mee, maar de huisvliegen zijn niet minder irritant. Vooral de kinderen (die altijd verschrikkelijk vies zijn) zitten er helemaal onder, en rustig buiten een boekje lezen is ook niet meer een optie. Nu zijn de temperaturen gelukkig iets gedaald (38) dus is het al iets minder erg om mn boeken binnen te moeten lezen. En nog even over die vieze kinderen...ik wou echt dat ik er aan aantal mee mocht nemen. Mn broertje Reinier is echt zo'n schatje...s avonds komt hij lekker bij me op de mat liggen en vaak valt hij dan boven op me in slaap....Jah..die kindjes maken het soms toch wat saaie leven in Tongo een stuk mooier. Gisteravond had ik trouwens weer een bijzonder interessant gesprek met mn vader. Ik vroeg me af of ze al een soort van huwelijkskandidaat voor Mavis, de oudste van 17, hadden en dit liep natuurlijk weer uit op n gesprek over huwelijksschatten en leeftijdsverschillen. Mijn vader zei dat als hij nu een meisje van 20 zou willen trouwen dat geen enkel probleem was, als zij dat natuurlijk ook wil, maar volgens hem was dit nog best wel veelvoorkomend en dus prima mogelijk. Ongeloofelijk toch! Mn vader is 45! En dan die bruidschatten....over het algemeen is dit 4 koeien en een aantal geiten. Loopt zo op in de 1200 cedi, wat dus echt een onmogelijk hoog bedrag is voor de mensen in de dorpjes hier. Ik zei dan ook tegen mn vader dat hij maar diep gelukkig moest zijn met t feit dat hij 4 dochters heeft en maar 1 jongen;)!
Op school is het ook weer helemaal leuk. Alleen de gebarentaal dus, ik gebruik het bord nu maximaal zodat ze hopelijk in ieder geval een beetje begrijpen waar ik het over heb...Ha trouwens, gisteren had ik een klas lesgegeven over de verschillende manieren waarop je God kan aanbidden waarop ze op het eind als opdracht kregen dat ze moesten opschrijven voor wat soort dingen ze konden bidden. Nu had één van de jongens opgeschreven: 'Pray for things you need' - Dear God, I like yam (een soort aardappel, wat hier vrij duur is en dus bijna nooit op t menu staat) Haha...prachtig toch!
Verder heb ik gisteren afscheid genomen van Dewi en Imke...echt niet leuk dat ze weggaan. Nu worden de tripjes naar Bolga toch een stuk minder leuk...maaar...k heb eigenlijk alweer genoeg dingen op de planning staan hoor, dus vervelen ga ik me vast niet. Vanaf volgende week ga ik namelijk beginnen met de djembee lessen, binnenkot nog een weekendje naar Wa (nijlpaarden bekijken) mn visa moet volgend weekend weer verlengd worden in Tamale en de WC begint natuurlijk morgenJ! Zondag moet Ghana zn eerste wedstrijd spelen en maandag NL natuurlijk! De wedstrijden beginnen hier om 14.00, precies na schooltijd...en aangezien ze hier ook n tv hebben neem ik maandag denk ik maar mn hele verzameling oranje ballonnen mee die de kids allemaal mogen opblazen;)!
Oke...ik stap denk ik maar eens op mn fiets (wat vrij onmogelijk is door de enorme regenval van vannacht) en ga maar eens kijken of mn vader het dak al gemaakt heeft. Vannacht heeft het echt 5 uur lang gestortregent (ik haat het nogsteeds) en helaas zat er wederom een lek precies boven mn bed...maar...ook dat hoort bij t Ghana avontuur en uiteindelijk heb ik nog prima geslapen hoor;)!
11 Juni
Jaja..alweer een dag voorbij. En natuurlijk de opening van t World Cup, wat ervoor zorgde dat ik vanmorgen na mn lesje over Islamitische Worship vrij was en weer fijn op mn fiets naar Bolga ben gestapt. T internet is vandaag hopeloos traag dus ik heb er n hard hoofd in dat de foto's die ik wou uploaden ook werkelijk online komen...anders wordt het volgend weekend in Tamale (want het is alweer tijd voor t verlengen van mn visa).
Lieve mensen, geniet van de hittegolf (toch?...k hoorde zoiets) en tot snel!
Maris
nu ben je denk ik de laatste van de club nog daar? Verdedig onze eer! Succes
Liefs Lizette
Lieve Maris,
Fijn weer wat van je te horen!
Geniet ervan!
Liefs,
Val
hoi mariska
wat een verhaal weer ik heb er echt van genotenver lang je nog niet naar huis nu al je vrienden al terug zijn in nederland je moet maar zo denken voor mij schiet de tijd ook al aardig op ste4rke en hou je taai
lieve gr Ida
Hoi hoi,
Raar hè om iedereen te zien vertrekken? Ik weet precies hoe het voelt, maar er zijn vast wel weer nieuwe vrijwilligsters. Kan me niet voorstellen dat het nu ook in Bolga mooi groen is. Als ik de begrichtjes lees mis ik Ghana. Ze hebben wel van Servië gewonnen vanmiddag! Stiekem ben ik net zo voor Ghana als voor Nederland. Geniet volop van de tijd die je hebt en neem maar stiekem een broertje mee terug naar Nederland. Dat had ik ook heel graag willen doen.
Liefs, Marieke