Mariskavanderheide.reismee.nl

En dat was alweer een week....

6 juli

Hallo allemaalJ! Hier weer even een berichtje vanuit een hele warme kamer in Tongo, waar ik fijn op mn mat lig met een zusje naast me die maximaal aan het meezingen is met mn radio die, net zoals alle radio's hier, véél te hard staat. Jah...en toen was er al weer 1.5 week voorbij...T lijkt wel dat hoe dichter ik bij mn vertrek kom, de dagen steeds korter worden....Nog maar 16 dagen en dan verlaat ik mn gastgezin alweer....Dat betekent nog maar 4 keer mn klerenwassen, nog maar 12 dagen voor de klas en nog maar 16 keer TZ......BIZAR!

Afgelopen week wel een prima week gehad volgens mij...kan me eigenlijk niet meer echt herinneren wat ik allemaal gedaan heb, dus t was vast allemaal wel leuk;)! Op moment heb ik zo'n 2 a 3 keer per week djembe lessen, echt superleukJ! Daarnaast zit ik zo'n 2 keer per week in onze ‘stamkroeg' de Swab...om voetbal te kijken én om even lekker te eten natuurlijk;). Daarnaast natuurlijk elke dag tot 2 uur voor de klas staan, (hand)wasjes doen, water halen met mn zusjes en fijn met mn broertje knuffelen.....en dan is er inderdaad al weer zo een week voorbij. Ha, en dan het voetbal natuurlijk...Helaas, helaas ligt Ghana er uit, maar Nederland komt steeds verder en ik hoop natuurlijk dat we zondag met zn allen van de finale kunnen genieten! Toen Nederland laatst moest spelen heb ik dit gezellig met de kids op school gekeken, die net zo gilden en schreeuwden als ik; helaas was ik mn camera vergeten wat dit had zeker wat mooie filmpjes opgeleverd;)!

En dan afgelopen weekend ben ik naar Wa geweest, op nijlpaardenjacht! Donderdag hadden ze hier alwéér 1 of andere feestdag, dus geen school..waardoor ik mooi een dagje eerder die kant op kon. Daar eerst even lekker de markt over gelopen, aangezien ik nog een dagje moest wachten omdat diegene met wie ik samen zou gaan een dag later zou komen. Afrikaanse markten zijn trouwens heerlijkJ! Mango's, ananassen, rijst, kippen, schapen, prachtige stoffen, pannen, boeken, cd's....je kan t zo gek niet bedenken of je kan het dáár vinden! En dan ook nog eens bijna gratis;)! De dag erna dus op weg naar de nijlpaarden, na uiteraard eerst de wedstrijd Nl-Brasil gezien te hebben. Maar die hippo's dus...die zitten in de Black-volta, een rivier die op de plek waar wij heen gingen, Ghana van Burkina faso scheidt. We sliepen daar een nachtje in een guesthouse...(beetje jammer, aangezien we eerst op een boomplatform zouden slapen, maar er was regen voorspelt, wat uiteindelijk inderdaad met bakken uit de lucht kwam vallen) en de volgende dag gingen we dan om 06.30 op pad naar de hippo's, en dit alles in een vet kleine kano....En echt hoor...die beesten zijn gróóoóót!! Volgens de gids 3000 kg, al geloof ik dit dan weer net niet helemaal...en erg mooi zijn ze ook niet...maar t was natuurlijk weer een prachtig avontuur..en de omgeving ookJ! S middags zijn we naar Techiman gegaan, waar die jongen in het ziekenhuis werkt...waar ik natuurlijk even een rondleiding moest krijgen. En ook dat gaat op zn Afrikaans..ik werd zo alle kamertjes mee ingetrokken, waar sommige patiënten lagen te creperen van de pijn..en jah, dan voel je je echt wel een beetje teveel. De dag erna zijn we naar Sunyani, geweest...de hoofdstad van die regio, waar ze een vet relaxed hotel hebben, met supersnel internet, zwembad en ijsjes en de volgende dag moest ik alweer om 4.30 in de bus naar Bolga. Één van de redenen dat ik mee naar techiman was gegaan was trouwens omdat de weg tussen Bolga en Wa echt afschuwelijk slecht is. 7.5 uur op een zandweg, in een bus waar 50 mensen kunnen zitten en er dan nog eens 40 staan. Drama dus...en gelukkig was Techiman-bolga een stuk beter en stond ik rond een uur of 2 weer veilig en wel in Bolga (wat trouwens een wonder was, aangezien de buschauffeur de hele weg zat te gapen, ondertussen rustig een kwartier aan de telefoon zat en met een huge snelheid door alle bochten vloog)

In Bolga begon het keihard te regenen én te omweren, wat echt niet prettig is als je op op n trotrostation staat te wachten....Uiteindelijk kon ik om 17.45 mee met een trotro, en was ik zo nog net optijd thuis voor het eten;)! Vannacht trouwens echt heeerlijk geslapen, door de regen was het behoorlijk afgekoeld en heb ik een nacht van 10(!) uur gemaaktJ! Dat is vrij zeldzaam hier, met de hitte en de radio's die vooral s avonds op max volume worden gedraaid.

Maar, vanmorgen dus weer naar school waar uiteraard eerst de afgelopen wedstrijden uitgebreidt besproken werden en na dat alle kids beloofd hadden echt voor Nederland te bidden heb ik weer een paar godsdienst lesjes gegeven. De examens komen er bijna aan, dus het is nu even hard doorwerken....maar dat vinden ze hier alleen maar leukJ! Wel opvallend, door dat het onderwijs hier zo verschrikkelijk slecht is..worden de kinderen alleen maar extra gemotiveerd. Toen ik laatst een lesje had gegeven, en ze daarna opdrachten gaf vroegen ze me allemaal verontwaardigd waarom ik niet nog even doorging met vertellen....ze waren bang dat ze anders de examens niet zouden halen...Nouja..dat maakt het lesgeven natuurlijk wel veel leukerJ!

Ondertussen komen er weer prachtige donkere wolken richting Tongo gewaaid, dus ik gok dat er weer een regenbui aan zit te komen....Als die nou ook nog eens voor 20.00 over is, beloofd het weer een koele nacht te wordenJ! Morgen is het woensdag, wat maar twee lesjes betekent, dus ik ga dan maar eens even proberen dit online te zetten in Bolga....

Lieve iedereen...heel erg bedankt trouwens voor alle reacties steedsJ! Altijd leuk om te lezen..en zo blijf ik ook nog fijn een beetje op de hoogte van t leven in Nederland..Ook de mensen die een kaartje hebben gestuurd wil ik uiteraard heel erg bedankenJ! Mn kamer begint al mooi gekleurd te worden door al dat alles....oh, en trouwens...ik denk dat het vanaf nu niet zo heel veel zin meer heeft om wat te sturen, aangezien ik dus over minder dan 3 week bolga verlaat..en de post over het algemeen niet zo heel erg snel is!

In ieder geval....succes met de hittegolf daar en vanuit Ghana zal ik zondag maximaal Nederland supporten natuurlijkJ!

Liefs maris

Maris

Bijna terug! Ik heb enorm veel zin om je weer in levende lijfe te zien! Geniet nog even!

Dikke knuffel!

Tante Harmie

Hallo Mariska,
Steeds van plan je weer eens te mailen en er komt steeds niet van.
Bedankt nog voor je mailtje.
Wat had je weer een mooi verhaal.
Deze afgelopen 6 maanden vergeet je vast nooit weer.
De tijd gaat nu snel denk ik.
We hopen dat je heel gauw een dagje in Beilen komt
want we willen nog heel veel weten.
Het is hier alle dagen mooi weer. echt zomer hoor.
Nog hele fijne weken daar en blijf gezond.
Alvast een hele voorspoedige reis terug naar huis.
Groetjes van ons allebei.
Doei!!

ida .ploeger

lieve marisca
nog maar 16 dagen dan zie we je4 hopend weer ge zond terug.
ik heb weer eerg van je verhaal ge noten suber goed hoor ?????? wat is het eigelijk nog vlug ge gaan he
af ge lopen woensdag ben ik met sanna en annemathe wezen shopen en was suber ge zellig
en de na gezelig op koffie met gebak ge dronken
ontvang een dikke knuffel van ida

Henny

Ida, het duurt iets langer dan 16 dagen dat Mariska thuiskomt. Ze komt 11 augustus terug dus nog 4,5 week. Fijn dat je met Sanne en Annemarthe hebt geshopt. Mariska mist jou ook en je krijgt de groeten van haar.

Groeten,
Henny (moeder van Maris)

Anneleen

Sis!! Ooooh ooh ooh, het is al bijna weer augustus!:D Ik zit nu op een Summer School met allemaal intelligente mensen, maar ik vind 'tprachtig! :D

Ik mis je, maar geniet nog even zo hard als je kan;)