Laatste dagen in t prachtige Ghana
Laatste dagen in t prachtige Ghana
Neeeeee....ik wil nog niet weg. Dat is eigenlijk de meest voorkomende zin die op moment in mn hoofd rond zweeft. Maar oke, niet te veel aandacht aan besteden want volgens mij is dat vrij normaal wanneer het einde nadert;)! In ieder geval was de laatste week zeer geslaagd! Maandag dus afscheid genomen in Tongo. Was wel een beetje bizar, aangezien ikdie dag dus op school kwam met het feit dat iknu al weg zou gaan ipvdonderdag....Heb het sponsorgeld aan de headmaster overhandigd, en dat wordt nu gebruikt voor de kinderen die ziek zijn maar geen healthinsurence hebben. Normaal worden deze kids dan gewoon naar huis gestuurd, omdat de school natuurlijk moeilijk al die kosten kan gaan betalen...en aangezien ik behoorlijk wat geld had meegekregen vanuit Nederland leek me dit een mooi doel. Ze waren er echt heel erg blij mee en het is gewoon fijn en goed om te weten dat het geld in ieder geval goed terecht komt daar:)! Wil echt alle mensen heel erg bedanken die geld geschonken hebben...ook namens de school! In ieder geval, s middags heb ik alle cadeautjes aan mn familie gegeven en het is natuurlijk altijd fijn om al die blije gezichten te zien:)! Daarna nog even met Jennifer naar de markt om allerlei fruit te kopen zodat we nog een fruitsalada konden maken als toetje en toen we bezig waren met dat klaar te maken kwamen opeens Francis en Beatrice, collega's van school, aangelopen met een grote mand en een traditioneel kleed, het cadeau van de school:)! Echt super lief! Hierna als afscheidsmaal lekker fufu gehad en nadat we nog even gezellig met zn allen op de mat naar de sterren gekeken hebben was het toch echt tijd voor het laatste nachtje in Tongo. Volgende morgen naar Bolga, waar Mariam mn haar nog even zou doen (lees: 12 uur zitten....:|) en de dag erop, na uiteraard eerst nog even voor de laatste keer red-red bij de swap, in de trotro naar Tamale. Hier heb ik nog twee nachtjes doorgebrachtwaar k onder ander nog even een workshop toffee, kokosballen en pindakoekjes maken heb gekregenJ en verder lekker rustig aan gedaan, nog wat nieuwe jurkjes laten maken en lekker rondwandelen op de marktenJ! Vrijdag met de bus naar Kumasi, prachtige grote stad met een nóg grotere markt en zondag naar Accra. Had eigenlijk geplanned om nog 2 nachtjes in Elmina aan t strand te slapen, maar helaas zat Kosa vol, dus dan maar direct door naar Accra. Nu is dit ook helemaal niet erg, want het is natuurlijk een fantastische stadJ! Gisteren dus lekker even door Osu gewandeld, en vanmorgen ben ik naar de cultural market gelopen. Een dik eind...maar heb toch fijn alle tijd én de taxi's zijn vrij prijzig in je eentje (vooral wanneer het geld bijna op is;)). Maar...ben in ieder geval goed geslaagd...en mn tas is nu volgeladen met souvenirtjesJ! Zometeen ga ik ws even wat drinken met francis, een collega uit Bolga die toevallig hier is voor een congres en verder hoop ik dat de zon morgen maximaal schijnt zodat ik nog even lekker op het strand kan liggen bakken. Tja...dat is wel een beetje jammer hier. Het regenseizoen is nu echt begonnen en de zon laat zich niet zo heel vaak meer zien. De temperaturen zijn nog wel steeds tropisch hoor;)! Maargoed..ook als de zon wel schijnt is het vrij bizar om daar lekker van te genieten...mensen vragen allemaal waarom je in vredesnaam niet in de schaduw gaat zitten...wat na 5 keer vrij irritant word waardoor je maar weer n schaduwplekje opzoekt...dus de kans is vrij groot dat ik bij mn thuiskomt mn ouders bruiner zie als mezelf..en dat na 6 maanden Africa.
En dan donderdag naar huis. Wat ga ik de mensen, de ananassen, kokosnoten, mango's, prachtige kindjes, relaxte-tijdloze leven, humor, weer en de natuur missen....maar hoe fijn is het om zo lekker mn familie en vrienden weer te zien, om weer lekker te kunnen eten, heel veel chocola naar binnen te werken, uit te gaan in Utrecht met de Woeste vrouwen en met een kop thee en B&J ijs in bed naar grey's anatomy te kijkenJ
Verder had ik een twee weken geleden nog een stukje over wat bizarre verschillen getypt, maar op n één of andere manier heb ik die niet gepost...dus dat plak ik er nu maar even fijn bij....
Bij de Swap hier in Bolga werkt een meisje, Francisca, dat echt een schat van n meid is en knetterhard werkt. Nu had ik haar beloofd om samen een e-mailadres voor haar aan te maken, en ze wou ook nog graag naar de markt om een stof te kopen, zodat we beiden de zelfde jurk konden laten maken. Nou..helemaal prima en leuk natuurlijk, en aangezien ze ook nog vrij intelligent voor een Ghanees is heb ik er zelfs nog een beetje vertrouwen in dat ze nu zelf die mailtjes kan versturen. Hierna gingen we dus naar de markt, waar we een stofje kochten. Voor ons beiden zou dit om 10 euro uitkomen..waarbij ze zelf voorstelde om dit te splitten...Nu had ik al wel een beetje het vermoeden dat ze niet zo gek veel verdiende in bij de swap..dus heb ik het natuurlijk betaald...Echter...toen ze me later vertelde hoeveel ze nu echt per maand verdiende had ik toch wel even weer een ‘shock' momentje! Voor een hele maand werken, wat 6 dagen per week van 09.00 tot 22.00 betekent, krijgt ze 40 ghc....jawel, dat is 20 euro! 20 EURO! Stel je het je even voor? Dat krijg ik in Nederland voor 1.5 uur....Zij werkt dat 264 uur voor!! Natuurlijk is het leven in Ghana ook veel goedkoper..maar dit is toch wel heel erg scheef hoor..en dan te bedenken dat ze ook nog aanbood zelf 10 ghc te betalen voor dat stof, wat dus een week werken voor haar is. Toen ze wel aan mn reactie zag dat ik hier behoorlijk van schrok, verzekerde ze me nog even dat ze echt niets te klagen heeft, want de swap is één van de bestbetaalde restaurants in town....Ai, ai, ai....ik kan me steeds beter inleven in al die mensen die om geld vragen hier...
En dan nog even over God;)! Ook dat gaat hier allemaal net wat anders dan in Nederland. Je hebt hier dus 3 hoofdreligies: islam, christendom en de traditionals. Dit leeft allemaal prima naast elkaar en niemand lijkt zich te irriteren aan de uitingsvormen van de ander. Zo mogen de moskeen (die hier op elke hoek van de straat staan) gerust 5 keer per dag met zo'n 120 db hun ‘Allah ahkbar' laten schallen over de straten, en helaas gaat dit ook in de nacht fijn door. Vooral in t guesthouse in Bolga is dit een beetje jammer. Om 04.00 s nachts word je daar serieus je bed uit gezongen...hulde aan de oordoppen. De christenen daarentegen doen het iets anders. Natuurlijk is het elke zondag feest, want dan mogen ze met zn allen naar de kerk. Muziek, geschreeuw, dansende vrouwen en in tongen-taal biddende kinderen...het ontbreekt hier aan niets...(TRIN is er serieus niets bij;)) Verder hebben veel kerken ook s avonds nog speciale diensten en hier in Tongo is het elke vrijdag avond weer raak. Djembe's en gezang tot een uur of 22.00...niet erg bevorderlijk voor je nachtrust. Ook kom je geregeld op straat een fanatieke pastor tegen die (soms met microfoon en anders gewoon vertrouwend op zn eigen volume) iedereen probeert te overtuigen dat God en Jezus toch echt de beste zijn....en ook in de trotro's in het zuiden wordt je geregeld vergezeld door zo'n overenthousiaste prediker. Oke, en dan de traditionals. Die lijken zich nog het rustigst te houden van alledrie. Deze mensen doen vooraal aan kippen, ezels, geiten en schapen slachten om daarna met ontbloot bovenlichaam de shrine (heilige offerplaats) in te gaan en de Goden te verzoeken hun te helpen met wat ze dan ook nodig mogen hebben.....een kind, een vrouw, een mooier huis of een goede oogst...maakt allemaal niet uit. In veel compounds hier (ook in de mijne) zie je voor de ingang van een hut wat bloed en veren boven de ‘deur'....het offeren hoeft dus niet perse in de shrines. Ook boven de hut van mn Oma hier hangt dit...wat dan wel weer bijzonder is aangezien ze hartstikke Catholiek is en elke zondag trouw naar de kerk gaat, en daarnaast vaak s morgens ook nog naar een vrouwenclubje. De meeste christenen hier geloven dus wel in God en Jezus, maar ook wel in de andere Afrikaanse goden die er hier rond zweven. De pastors ontmoedigen dit trouwens wel....maar ik denk dat deze cultuur er zo ingebakken zit dat zelfs zo'n pastor daar niets tegen in kan brengen. Maaar.....het leuke aan dit alles is dat hoe verschillend ze ook zijn...ze elkaar echt respecteren en niet zeuren over bijv geluidsoverlast door dat ‘ge-allah-ahkbar' en de enthouiaste kerkdiensten die ook tot 2 km ver vaak nog te horen zijn. Heerlijk tochJ! De mensen zijn hier echt een stuk geduldiger en kunnen gewoon veel meer van elkaar hebben.
En dan weer even iets heel anders...het straffen van kinderen. Jah, ik ben er echt nogsteeds niet aan gewend hoor. Vandaag op school was het ook weer raak. Het was pauze en we zaten rustig met zn allen onder de mangoboom toen ik een kind hoorde huilen. Dat kwam dus van een jongetje die op de grond zat naast een leraar die zijn hand even op een niet zo'n erg fijne manier aan het bewerken was. Het kind had iemand anders geschopt dus jah, daar moet straf op volgen. En dat gaat dus niet op de manier van strafregels, op de gang staan (die er idd ook niet is;)) of een andere pijnloze oplossing, maar door het kind te laten voelen dat dit soort gedrag niet getolereerd word. De desbetreffende en overige leraren kijken hier dan ook rustig na en lachen er zelfs om, terwijl ik uiteraard alleen maar mn wenkbrauwen op kan trekken. Ook al heeft een kind iemand anders pijn gedaan...het is toch vrij respectloos om op deze manier te straffen na mijn idee.......maar goed, respect voor kinderen bestaat hier sowieso al niet echt;)! Ze worden bijv ook de voortdurend onder de les de klas uitgestuurd om water, een stoel, eten of wat dan ook voor de leraren te halen. Krijg je natuurlijk wel hele gedisciplineerde kinderen van....hier geen gesla met deuren, gestamp op trappen of een moeder die het woord ‘k*twijf' naar haar hoofd geslingerd krijgt, maar een kind dat zegt ‘yes mom, i'm coming'. En zo niet, dan komt natuurlijk de alom gevreesde cain (stok) tevoorschijn;)
Nou eh....dat was denk ik t laatste berichtje op deze site! Zal nog even proberen wat foto's er bij up te loaden, maar of dat lukt is uiteraard altijd de big question;)! In ieder geval bedankt voor alle reacties, mailtjes en kaartjes vanuit NederlandJ...maar dat zal ik over 4 dagen ook nog wel even persoonlijk in reallife doenJ!
Tot snel!!
Liefs maris
Dank voor al je mooie berichten. We hebben er van genoten! Spaar maar gauw voor een nieuw retourtje. We zien je wel weer terug gaan.
Tot ziens in Baalder.
Hoi Maris,
Ik heb genoten van al je verhalen. En wat er door je hoofd spookt die laatste dagen is heel normaal en zal ook als je terug bent nog wel even blijven hangen. Een goede reis naar huis! Ik hoop dat we elkaar snel een keer zien als je terug bent.
Marieke
hey maris, sorry sorry, maar ik was zo druk bezig na mijn terugkomst en daarna vakantie dat ik er niet aan toe kwam om je eerder op de site een berichtje te sturen. ik dacht dat je 10 augustus naar huis kwam maar heb nu het idee dat je al thuis ben, eerder naar huis gegaan? of had ik een verkeerde datum in gedachten? hopelijk heb je het erg naar je zin gehad, maar denk het wel als iik het zo hoor, met af ent oe tegenslagen maar die hadden we allemaal...
ik bel je nog even op je nederlandse nummer want je ghanese neem je neit op, daarom denk ikdus ook dat je al thuis ben. spreek je snel xxx
Wat een belevenissen. Knap zoals je dat doet. Ben wel trots op zo'n nicht.